Person i varselväst och hjälm som går framför solkraftverk.


Low Emissions Scenario 2023

En unik utblick mot energivärlden år 2050


Mycket står på spel när energiomställningen ska nå nollutsläpp till 2050. Vi kommer att behöva mer av allt - och snabbare.
 
Statkrafts Low Emissions Scenario-rapport har tagits fram av fler än 50 experter hos Statkraft som tillsammans har modellerat kraftmarknaderna i detalj i 21 länder. Slutsatsen är en optimistisk men realistisk bedömning av de globala energitrenderna fram till 2050.
 
För första gången innehåller rapporten ytterligare två scenarier: Clean Tech Rivalry towards Net Zero och The Delayed Transition.

Porträttbild av leende person med varselväst och hjälm.Fem frågor till Siri, projektledare vid ett vattenkraftverk

Vattenkraft spelar en allt viktigare roll i vårt lågutsläppsscenario mot 2050. För att komma riktigt nära så pratade vi med Siri Todnem, projektledare för upprustningen av en av Norges största dammar.

Läs intervjun med Siri här

Bild på ett pussel som symboliserar alla bitar som ingår i energiomställningen.

 

Lågutsläppspusslet

För en framtid med låga utsläpp krävs en framgångsrik energiomställning. Det innebär en komplex och samordnad uppsättning åtgärder från olika aktörer och sektorer. 

Läs intervjun med vår senioranalytiker, Espen, om hur pusselbitarna måste falla på plats – och vilka som saknas. 

Läs intervjun med Espen här

En leende man i varselväst och hjälm som står framför solkraftverk och träd.

 

Rättade missuppfattningar om solkraft

Vårt scenario för låga utsläpp visar att solenergin går från klarhet till klarhet fram till 2050. Trots denna enorma potential finns det fortfarande några myter om solenergi. Läs vidare när Paolo, projektledare för solenergi, slår hål på några av de vanligaste. 

Läs intervjun med Pablo här