Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

De vanligaste myterna om solenergi och varför de inte är sanna

I Statkrafts nyligen släppta Low Emissions Scenario 2023 ser solenergi ut att spela en viktig roll i elektrifieringen av världen. Detta beror till stor del på solenergins snabba tekniska utveckling, sjunkande kostnader och effektivitetsvinster. Trots det är vissa alltjämt skeptiska när det hör ordet ”solenergi”.

För dyrt, inte tillräckligt effektivt, eller så fungerar det inte där jag bor, är några av argumenten "mot" denna gröna energikälla.  

För att gå till botten med detta tog vi hjälp av Statkrafts Solar Engineering Manager Paolo Pizzorni, som efter 15 år inom förnybar energi (och hundratals MW solenergi i bagaget) är mer än redo att sätta solrekordet.

Det här är tre myter om solenergi och varför de inte stämmer.

Myt 1: Det krävs mer energi för att producera en solpanel än den mängd energi som panelen kommer att producera under sin livstid. 

Paolo: Det här påståendet var sant för kanske 20 år sedan, men inte idag. Denna myt hänvisar till energiåterbetalningsperioden, vilket är den tid det tar för en solpanel att producera tillräckligt med energi för att kompensera för den energi som används för att tillverka panelen. Idag, tack, vare bättre och mer effektivt producerad solenergiteknik, är energiåterbetalningstiden för solcellsmoduler cirka två till fem år. Eftersom livslängden för ett typiskt solkraftverk är 40 år är det inga problem att betala tillbaka energiskulden under de första åren av drift.

 

Myt 2: Du kan inte generera el från solpaneler under molniga eller regniga dagar. 

Paolo: Så länge det finns dagsljus kan man omvandla solstrålning till elektricitet med hjälp av solceller. Även om det är molnigt eller regnar kan du fortfarande fånga solstrålning, men i mindre utsträckning – cirka 10 % av vad du fångar en solig dag.  

 

Myt 3: Solpaneler omvandlar värmen från solen till elektricitet.

Paolo: Det är inte värme som omvandlas till elektricitet, utan det är den elektromagnetiska strålningen som omvandlas. Många tror att ju varmare det är, desto mer el genereras. Men en solpanel reagerar på värme ungefär som din telefon eller dator – effektiviteten sjunker. Solenergiproduktion fungerar optimalt under soliga och svala förhållanden, som under våren i Europa. Det är den årstid då vi ser våra högsta produktionsnivåer.

 

Solenergi går inte att stoppa, enligt Statkrafts Low Emissions Scenario

När dessa påståenden om solenergi har visat vara felaktiga är det lätt att förstå varför Statkrafts lågutsläppsscenario förutspår en så ljus framtid för denna förnybara energikälla. Redan 2022 utgjorde solenergi huvuddelen av den rekordstora tillväxten inom förnybar energi, med nettotillskott på nästan 22 GW. Denna trend fortsätter under 2023, och med den ser vi ett ökande intresse för investeringar i solenergi.

"Som vi sa i vår rapport är elproduktion från solcellspaneler en mycket etablerad teknik som även efter årtionden av användning fortfarande ser en snabb teknisk utveckling – både när det gäller effektivitetsvinster och kostnadsminskningar. Detta gör det till en global föregångare i vårt scenario, med förväntningar på massiv tillväxt framöver", säger Paolo.