Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft rustar Hammarforsens kraftverk för 400 miljoner

18 okt., 2021

Hammarforsens kraftverk i Indalsälven har levererat ren energi i snart 100 år. Åren har satt sina spår och anläggningen kräver nu en omfattande restaurering. Statkraft har därför beslutat att under åren 2023 till 2025 byta ut tre av vattenkraftsturbinerna och även en av generatorerna.

De tre nya produktionsenheterna kommer att ersätta fyra av totalt fem befintliga aggregat. Hammarforsen kräver också en betydande åtgärd i avbördningskapacitet för att säkra dammsäkerheten och där planeras ytterligare en investering i närtid.

- Målsättningen är att fortsätta vara en tillförlitlig producent av flexibel förnybar energi under det kommande seklet. Vår befintliga flexibla vattenkraft är en ryggrad i energiförsörjningen, många anläggningar är gamla trotjänare och det är mycket viktigt att vi reinvesterar i dessa, säger Jakob Norström, VD i Statkraft Sverige.

Investering är närmare 400 miljoner SEK. Projektet kommer att öka kapaciteten och effektiviteten på anläggningen som idag producerar cirka 575 GWh årligen till över 600 GWh.

Tidigare i år tog Statkraft ett investeringsbeslut på över 200 miljoner SEK för att modernisera anläggningen Bjurfors Övre kraftverk i Umeälven.

För mer information kontakta Gunilla Lundén, kommunikationschef Statkraft Sverige, gunilla.lunden@statkraft.com, 070-5213116.

 

Statkraft är ett ledande företag inom vattenkraft internationellt, Europas största leverantör av förnybar energi och Sveriges fjärde största elproducent. Koncernen producerar vattenkraft, vindkraft, solkraft, gaskraft och levererar fjärrvärme. Statkraft är ett globalt företag inom energihandel. Statkraft har 4600 anställda i 18 länder.