Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Mark- och miljööverdomstolen ger avslag till Tribbhult

17 aug., 2023

Mark- och miljööverdomstolen har meddelat sin dom gällande Statkrafts planerade vindkraftpark i Tribbhult, Västerviks kommun. Domen ger avslag på projektet till följd av att kommunen dragit tillbaka sitt tidigare tillstyrkande. Därmed menar domstolen att tillstånd inte kan beviljas.

- Domen är beklaglig och sänder en negativ signal till branschen om att tillståndsprocesserna kring projekteringen av ny vindkraft är högst osäkra. Detta i en tid då efterfrågan på el i Sverige förväntas dubbleras till 2035. Någonting måste förändras från politiskt håll om Sverige ska lyckas få till den elproduktion som krävs för att möta behovet, säger Jakob Norström, vd för Statkraft Sverige.

Turerna kring vindkraftparken i Tribbhult har varit många och processen utdragen. Statkraft lämnade in en ansökan redan 2014 om att få bygga. Projektet har reviderats några gånger och har varit föremål för prövning i flera instanser.

Kommunfullmäktige i Västervik har två gånger tillstyrkt projektet, men 2021 bytte man fot och drog tillbaka sin tillstyrkan. 2022 fick Västervik ny politisk majoritet och kommunfullmäktige bestämde sig för att utnyttja sitt veto i frågan.

Mark- och miljööverdomstolens slutsats är att kommunen har rätt att ändra sig så länge en tillståndsprocess pågår och om en tillstyrkan från kommunens sida saknas kan tillstånd inte beviljas. 

- Vi ser över domen tillsammans med våra jurister. Statkraft har ambitioner om att växa på den svenska marknaden. Vi har flera projekt på gång och fortsätter söka möjligheter, säger Jakob Norström.