Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Välbesökt invigning av Skandinaviens största vindkraftsområde

02 juni, 2016

Ungefär 850 gäster deltog i invigningen av vindparkerna Björkhöjden och Ögonfägnaden den 1 juni. Kvällen bjöd på härligt sommarvärme och bitvis strålande sol. Utsikten över blånade berg och 123 vindkraftverk fick agera fond för invigningen som hade temat Folkets Vindpark.

På den högt belägna festplatsen vid Björkhöjdens verk 28 hade tältkåtor för stor matservering, utställning och en dansbana byggts upp. Dessutom fanns ett utbud av tombola, pop-corn, chokladhjul och tävlingar som hör en riktig folkpark till. Och det visade sig att många ville pröva både skicklighet och tur i laserskytte, bollkastning och spikslagning.

- Det här är den roligaste dagen på länge, sa åttaårige Edvard Boström som vann både yatzyspel och en färgglad vindsnurra.

Vid invigningsceremonin talade Jon Brandsar från Statkraft i Norge och Kennet Eriksson från SCA. Båda är styrelseledamöter i det gemensamma Statkraft SCA Vind AB som härmed investerat i och uppfört 4 vindparker med totalt 186 vindkraftverk.

Själva invigningen förrättades högtidligt av Elisabet Lassen och Susanne Hansson, kommunalråd i Sollefteå respektive Strömsund. Tillsammans avfyrade de fyra höga isbloss mot sommarhimlen. De konstaterade unisont att de gärna fortsätter att samarbeta kring stora näringslivsinvesteringar.

- Vindkraften har varit och är viktig för Sollefteå kommun, sa Elisabet Lassen. Inte minst har den skapat många arbetstillfällen. 


Merparten av de 850 besökarna hade åkt med någon av de elva busstransporterna från orter som Strömsund, Hammerdal, Stugun, Edsele och Ramsele. Gästerna bjöds på wok, eller hamburgare för de yngre. För underhållningen stod Varitésällskapet Karneval samt Black Jack som bjöd upp till dans under delvis bar himmel. Konferencier Lars T Johansson höll ihop programmet.

-Vi är glada över att så många närboende, markägare, lokala entreprenörer och även en del långväga gäster ville dela den här kvällen med oss, sa Urban Blom, vd för Statkraft SCA Vind AB. Nu är alla våra vindparker i full produktion och levererar förnyelsebar energi motsvarande elkonsumtionen i 79 600 eluppvärmda villor.