Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Nu byggs Europas största vindkraftsprojekt

23 feb., 2016

Statkraft, TrønderEnergi och Nordic Wind Power DA går samman och bygger Europas största landbaserade vindkraftsanläggning i mellersta Norge. Ca 11 miljarder norska kronor investeras i sex vindkraftsparker på sammanlagt 1000 MW. Bygget ska påbörjas våren 2016 parkerna ska vara färdiga år 2020.

Vindkraftsverken byggs på Fosenhalvøya, Hitra och i Snillfjord, i ett kustnära område med några av de bästa förhållandena för vindkraftsproduktion i hela Europa. Med sina 1000 MW är projektets omfång större än vad den samlade norska vindkraftskapaciteten är idag. När parkerna står klara år 2020 ska de producera 3,4 TWh förnybar energi per år.

Fosen Vind DA, som är ett joint venture-företag, kommer att stå som ägare av vindkraftsparkerna. Statkraft kommer att äga 52,1 procent av företaget och vara ansvarigt för utbyggnaden av parkerna. TrønderEnergi har en ägarandel på 7,9 procent. Nordic Wind Power DA, ett europeiskt investorkonsortium etablerat av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners och stöttat av det schweiziska elbolaget BKW, har köpt de resterande 40,0 procenten av företaget av Agader Energi, TrønderEnergi och Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

Parallellt med investeringen av vindkraftsparkerna på 11 miljarder norska kronor, planerar Statnett en investering på 2,9 till 3,7 miljarder norska kronor i stamnätet. Nya kraftledningar är planerade mellan Namsos och Åfjord och från Surna till Snilldal, då det inte finns plats i det befintliga nätet för att hantera den nya vindkraftsproduktionen. För att förbinda dessa två sektioner till ett sammanhängande centralnät mellan Namsos och Surna, planerar Statnett en ytterligare investering på 1,9 till 2,7 miljarder norska kronor.

Fosen Vind-utbyggingen inkluderar vindkraftsparkerna Harbaksfjellet, Roan, Storheia och Kvenndalsfjellet på nordsidan av Trondheimsfjorden (ca. 750 MW), samt vindkraftsparkerna Geitfjellet och Hitra 2 söder om Trondheimsfjorden (ca. 250 MW). Jämfört med det ursprungliga Fosen-Snillfjord-projektet har kraftproduktionen ökat medan kostnaden har gått ned. Det ursprungliga projektet lades på hyllan förra sommaren på grund av bristande lönsamhet. Elbolagen och Statnett kunngjorde senare en ny utredning av projektet baserat på nya förutsättningar, blant annat tillstånd att bygga en större andel av projektet norr om Trondheimsfjorden där vinden resurser är större och ger ökad lönsamhet.

– Detta är en viktig dag för Statkraft och för Norge. Tillsammans med våra partners har vi investerat i det största projektet inom förnybar energi i Norge på många år. Med detta projekt blir Statkraft en av de ledande aktörerna inom vindkraft på land, säger Christian Rynning-Tønnesen, koncernchef för Statkraft.

– Nordic Wind Power DA är mycket nöjda med att investera i Fosen Vind DA tillsammans med två starka, lokala partners och med att bidra til utbyggnaden av förnybar energi i Norge, säger Dominik Bollier, Managing Partner i Credit Suisse Energy Infrastructure Partners. Han lägger till:
– Konsortiet bidrar till projektet med både branschkunskap och kapital, och kommer att vara en solid och långsiktig partner i projektet.

Ståle Gjersvold, koncernchef för TrønderEnergi kommenterar:
– Fosen Vind representerar ett spännande nytt kapitel inom förnybar energi i Norge. I en viktig omställningstid ger TrønderEnergi och våra partners välstånd och sysselsättning till Trøndelag.

De första vindkraftverken kommer vara monterade 2018. Projektet omfatter 278 vindturbiner, med en effekt på 3,6 MW var (Vestas V117-3.45 MW och V112-3.45 MW, bägge uppgraderade till 3,6 MW).

För mer information, vänligen kontakta:

Presstalesman Knut Fjerdingstad, Statkraft, tel +47 90 18 63 10, knut.fjerdingstad@statkraft.com
Head of Investor Relations Thomas Geiran, Statkraft, tel +47 905 79 979, thomas.geiran@statkraft.com

Kommunikationschef Torbjørn Steen, Statkraft, tel +47 911 66 888, ts@statkraft.com 


Kommunikationsansvarig Ragnar Sagdahl, TrønderEnergi, +47 934 23 474


Media Relations Credit Suisse AG, tel +41 844 33 88 44, media.relations@credit-suisse.com


Media Relations BKW AG, tel +41 58 477 51 07, media@bkw.ch

 

Fakta:

En årlig kraftproduktion på 3,4 TWh motsvarar energibehovet till:
omkring 170,000 norska hushåll (genomsnittlig årlig förbrukning: 20,000 kWh) eller
omkring 750,000 schweiziska eller brittiska hushåll (genomsnittlig årlig förbrukning: 4,500 kWh)

Om ägarna:

Nordic Wind Power DA
Det europeiska investeringskonsortiet Nordic Wind Power DA etablerades av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners (CSEIP). CSEIP är en finansiell investerare specialiserad på energisektorn. Konsortiet stöds av BKW AG, en stor schweitzisk elproducent (som industriell partner) och de långsiktiga, institutionella investerarna Talanx (en av Europas största försäkringskoncerner), och de finska och tyska pensionsfonderna ELO, VWDA och WPV. Juridiska rådgivare för konsortiet har varit advokatfirman DLA Piper.

Statkraft
Statkraft är ett ledande internationellt företag inom vattenkraft och Europas största leverantör av förnybar energi. Koncernen producerar vattenkraft, vindkraft, gaskraft och fjärrvärme, och är en global marknadsaktör inom energihandel. Statkraft har anställda i mer än 20 länder.

TrønderEnergi
TrønderEnergi är ett regionalt elbolag som ägs av 24 kommuner i Trøndelag, NEAS och KLP. Företaget äger och driver flera vattenkraftverk, och har varit pionjärer inom vindkraft sedan 1980-talet.