Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkrafts team har vunnit Europamästerskapen i isjakt

14 nov., 2013

Europamästartiteln i isjakt har innehafts av ryska och estländska besättningar under de senaste 20 åren. Nu för första gången har Sverige brutit deras dominans!

Bernhard Rost med sin gast Tore Lewander, sponsrade av Statkraft Sverige, har genom noggranna förberedelser vunnit titeln över huvudkonkurrenterna från Ryssland (sponsrade av Gazprom) och Estland med en övertygande sju poängs differens och med fyra förstaplatser i en serie om åtta seglingar. 26 jakter från sex nationer deltog.

Rost and Lewander wins gold at European championship of wind yacht

Rost och Lewander behärskade förhållandena bäst och tog tre ytterligare delsegrar av fyra möjliga och därmed var guldet deras med stor marginal.

Europamästerskapen har hållits mellan åren 1933 -1938 med uppehåll för krigsåren och kalla kriget tills 1993 då kappseglingsutbytet togs upp igen huvudsakligen mellan Ryssland, Estland, Sverige och Holland. De senaste åren har länderna Polen, Tyskland och Finland tillkommit.

Tävlingarna var planerade att seglas på Saaremaa i Estland men en snöstorm förhindrade all issegling och hela armadan var tvungna att flytta sig till norra Polen där isförhållandena för tävling passade.

Den första tävlingsdagen blåste det ca 4m/s, +2C i luften med mjuk is vilket medförde ökad friktion och orsakade stora variationer i resultatlistan efter fyra genomförda seglingar. Den stora utmaningen vara att snabbt komma iväg från startlinjen vilket belönades stort vid första märkesrundningen.

Det skiljde bara fyra poäng upp till ledarplatsen.

Väderförhållandena dag två var annorlunda – minus 3C med moln och hård is och vind ca 6-7m/s. Dessa förhållanden gynnade de ekipage som hade bäst trim på jakterna och den bästa båthanteringen.

Rost och Lewander behärskade förhållandena bäst och tog tre ytterligare delsegrar av fyra möjliga och därmed var guldet deras med stor marginal.

Statkraft gratulerar!