Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Turkey flag icon
Turkey
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Stoltenberg på Sima-besök

14 Nov, 2013

Statsminister Jens Stoltenberg besökte under måndagen Hardanger och Sima-kraftverket där han fick en guidad tur på anläggningen.

Statsministern åkte helikopter från Oslo över Hardangervidda i strålande solsken och landade på Kjeåsen där kraftledningarna klättrar upp från Sima-kraftverket. Där hämtades han upp av kraftverkschef Vidar Riber och borgmästaren i Eidfjord, som körde honom ned till kraftverket.

På visningsbyggnaden i Sima möttes han av regiondirektör Jan Alne som presenterade lite nyckeltal från Norges näst största kraftverk (kapacitet på 1120 MW och en genomsnittlig årsproduktion på ca 3000 GWh).

– Jag påpekade också att det var 30 år sedan som Sima öppnades av dåvarande statminister Oddvar Nordlie och att kraftverket har besökts av 400 000 personer sedan dess, berättar Alne.

Statsministern fick också en presentation av Vøringfossen som är en del av Sima-utbyggnaden men som fortsatt kan skylta med att vara Norges mest besökta naturattraktion.

Lokalt värdeskapande

– Att Sima-kraftverket bidrar med 110 miljoner norska kronor årligen i form av skatter och avgifter till värdkommunerna Eidfjord och Ulvik var något som statsministern också uppskattade att få höra, säger Alne.

Därefter gick ordet till koncernchef Atle Neteland på BKK som presenterade en analys av kraftsituationen i Bergenregionen och behovet av nya kraftledningar för att avhjälpa flaskhalsar under perioder med hög belastning.

Sedan gick turen vidare med buss in i kraftverket och ner till turbinerna där statsministern fick möjlighet att ta en närmare titt på aggregaten i drift.

Stoltenberg, som kommenterade hur rent och snyggt det var i kraftverket, besvarades av Alne som sa att Statkraft bedriver underhåll för all evighet:
– När det blir tomt på olja och gas i Nordsjön ska vattenkraftverken fortsätta att producera ren och förnybar energi till gagn för kommande generationer.