Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Världens första saltkraftverk har slagit upp dörrarna!

14 nov., 2013

Solen strålade in genom fönstren, basen dunkade från högtalarna och Kronprinsessan Mette-Marit fick avnjuta världens första kopp te som kokats med hjälp av saltkraft. Öppningen av världens första saltkraftanläggning blev rena rama festen.

– Detta är något som både Statkraft och jag, som olje- och energiminister kan vara stolta över, sa Terje Riis-Johansen efter öppningen av saltkraftanläggningen i Tofte och fortsatte:
– Detta är inte något jag bara säger, vi ligger helt i framkant och öppnar något som aldrig öppnats tidigare!

Några minuter tidigare hade Kronprinsessan Mette-Marit trätt in i ett fullsatt tält vid sjön i Tofte för att öppna världens första prototyp av ett saltkraftverk. Tillsammans med olje- och energiministern, lokala politiker och representanter för forskning och näringsliv fick hon se att turbinen som drivs av saltkraft snurrade som den skulle. Händelsen bevakades av över 50 journalister från Norge och resten av världen.

– Seeing is believing, sa Bellona-chefen Frederic Hauge om saltkraftanläggningen i sitt tal och berättade att miljöorganisationen för första gången hade skrivit om saltkraft 1992. Att få se att det nu finns en anläggningen där den här formen av energi utvecklas är inspirerande, sa han vidare. Det är viktigt att någon tar täten och satsar både kraft och pengar på den här typen av lösningar.

Mette Marit having tea at the opening ceremony of Tofte osmotic power plant

Den första elektriciteten som producerades vid anläggningen gick åt till att koka te åt öppningens mest celebra gäst, Kronprinsessan Mette-Marit, som med tekoppen i hand fick en grundlig genomgång av hur saltkraft fungerar.

Det fick även olje- och energiminister Terje Riis-Johansen, som nu planerar att föra historien vidare.
– När jag möter kolleger från andra länder och berättar att vi i Norge satsar på saltkraft kommer det nog följdfrågor. Och nu vet jag vad jag ska svara, sa ministern.

Han menade att vi nu kommer att få se två parallella lopp mot övergången till förnybar, miljövänlig energi: dels en vidareutveckling av känd teknik men även helt nya vägar att sätta naturen i arbete på.
– Myndigheterna är inställda på att stötta upp Statkrafts pilotprojekt, sa Riis-Johansen, och tillade att pengarna finns.