Kan Mittlagan hålla balansen?
Sveriges kraftsystem är som en hink med vatten. Den behöver vara fylld till brädden hela tiden. Men varje sekund fylls den på och töms från tusentals håll. Så hur lyckas man med konststycket att vattnet inte rinner över eller börjar sjunka? Det handlar om balanskraft, och här har vattenkraften en viktig roll.
Det slutar blåsa i mellersta Jämtland, ett fullsatt Scandinavium har nedsläpp i SHL, en större kabel går av på Gislaveds gummifabrik. Hur kan vi vara säkra på att lamporna fortsätter lysa i Laholm?
Det händer saker hela tiden som påverkar belastningen i det svenska elnätet. Men nätet behöver vara stabilt och i jämvikt, annars finns risk att hela kraftsystemet bryter samman.
– Stamnätsoperatörerna i de nordiska länderna har ett gemensamt uppdrag att hjälpas åt för att hålla systemet i balans, vilket sker genom en rad olika stödtjänster. Det är det vi brukar kalla balanskraft, säger Daniel Eriksson som är elnätsexpert vid Statkraft.
Mittlagan-projektet ökar den lokala stabiliteten
När det gäller produktionen av el skiljer sig energikällor åt i fråga om stabilitet, och vattenkraft är ett stabilt energislag. Mittlagan-projektet, där tre äldre kraftverk kommer att ersättas med ett enda som är modernare och effektivare, har här betydelse.
– Om vi pratar om enbart spänningen i elnätet så är påverkan mer lokal. Den nya anläggningen i Basalt är därför viktig för att hålla spänningen stabil i Laholm, Halland och angränsande områden, förklarar Daniel Eriksson.
Bättre balans bra för hela elprisområdet
Laholms kommun, där Mittlagan-projektet planeras, ligger i elprisområde 4 och här råder underskott av elproduktion. Låg egen produktion ökar priskänsligheten och det är därför som elpriserna ofta är högre här.
– Det nya vattenkraftverket är en liten pusselbit som kan bidra till att sänka och utjämna priserna gentemot andra elprisområden i Sverige. Men det är inga jättestora förändringar vi pratar om, säger Daniel Eriksson.
Elproduktionen beräknas kunna öka med 20 till 25 procent med det nya kraftverket. Det kan ha positiva effekter för tillväxten på konsumtionssidan och göra regionen till en attraktivare plats för näringsliv och företagande.
– Till exempel skulle någon mindre industri kunna etablera sig eller fler laddstationer installeras, avslutar Daniel Eriksson.