Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

En god nyhet: Det blir ström i vattnet!

27 Sep, 2024

Hur påverkas djur- och växtlivet av Mittlagan-projektet? Genom scanning av flodbotten och avancerade modeller har konsekvenser kartlagts. De visar bland annat att öringen förväntas kunna etablera sig när dagens mer stilla vatten börjar strömma igen och flera vandringshinder försvinner.

Att riva två dammar och bygga om en tredje är inget litet projekt. Självklart påverkas naturen, såväl under byggtiden som efteråt när projektet är klart. Men de naturmässiga vinsterna bedöms vara väsentligt större än eventuella förluster.

Fler fiskar kommer att trivas i vattnet 
När dagens vattenmagasin i Knäred försvinner kommer det vatten som idag är sjö att bli strömmande. Det är positiva nyheter. 

– Öring trivs i strömmande vatten och vi bedömer att den kommer att kunna etablera sig här. Det gäller även andra strömlevande arter som elritsa, bergsimpa och lake, säger Anders Bergman som är tillståndsansvarig på Statkraft.

Det rör sig om en sträcka på cirka sex kilometer. Här finns två mindre vattendrag som är biflöden och som kommer att gynnas av att vattenflödet blir kontinuerligt. 

– Flera vandringshinder försvinner. Bland annat kommer några strömfåror för spillvatten som idag är torra att fyllas med vatten, till exempel en fåra som löper längs Lagan vid Knäred, säger Anders Bergman. 

Vänneån och Krokån får nytt liv 
En annan positiv effekt är att Vänneån återansluts så att arter kan förflytta sig mellan Lagan och Vänneån igen. Och i Krokån öppnas möjligheter för en annan fin fisk. 

– Vi har varit i kontakt med Sportfiskarna. De ska försöka plantera in harr där, den har varit utrotad i Lagan och får nu en ny chans, berättar Anders. 

För att kunna förutspå konsekvenser för fisken och andra arter använder man avancerade metoder. 

– Vi har scannat stränderna med drönare och djupare delar från båt. Sedan har vi byggt modeller för att beräkna vattenflöden och troliga konsekvenser för till exempel öringen. För att inventera naturvärden på land finns en standard från SIS (Svenska Institutet för Standarder) som vi använder, säger Anders Bergman. 

Många hänsyn under byggtiden 
Under själva byggtiden blir det ofrånkomligen stor påverkan i naturmiljön på land. Till exempel behöver det anläggas vägar där arbetsfordon ska kunna köra. För att minimera påverkan tas en rad olika hänsyn. 

– Vi behöver anpassa oss till fågellivet, till exempel avverkar vi inte träd när det är häckningstider. Då ser vi även till att hålla bullernivån så låg som möjligt. Vissa träd som vi måste fälla har känsliga arter i sig. Dessa stockar sparar vi så att arterna kan leva vidare, berättar Anders Bergman. 

När det gäller livet i vattnet vidtas också flera åtgärder. 

– I kanalen kan det finnas musslor. Vi kommer att inventera kanalen och eventuellt flytta musslor om det finns risk för att de påverkas negativt. Vi försöker också få ut fiskar som riskerar att stranda under byggperioden, berättar Anders Bergman. 

Bra dialog med de boende 
Det är oundvikligt att de som bor i närområdet påverkas, främst under byggtiden men även efter att projektet är klart. Till exempel kommer en förhöjd vattennivå att förändra strandlinjen längs vissa delar av Lagans sträckning. 

– Vi har en nära och bra dialog med de boende i närområdet. De allra flesta är positiva men självklart kommer vissa fastighetsägare att påverkas mer än andra. Med dem har vi direkta och konstruktiva dialoger, säger Anders Bergman och avslutar: 

– De synpunkter vi får in är mycket kloka och befogade. Vi lyssnar, tar till oss och försöker hitta lösningar som är så bra som möjligt för alla.