Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Nya äventyr för 130 000 laxar i Lagan och Nissan

14 apr., 2014

Statkraft sätter under de kommande två veckorna ut totalt cirka 130 000 laxsmolt (laxungar) i Lagan och Nissan. Smolten väntas ge sig ut på resande fot till de större haven i tre år innan de återvänder till sina hemmavatten. Utsättningen i Nissan kommer att ske i Halmstad och Sennan. Utsättningen i Lagan kommer att ske vid Statkrafts laxodling i Laholm.

– Vår laxodling bidrar till ett stabilt tillstånd av den halländska laxen och goda fiskemöjligheter. Vi kompenserar delvis det bortfall i fisket som utbyggnaden av vattenkraften gett upphov till, säger Daniel Axelsson, fiskodlingsansvarig vid Statkrafts laxodling i Laholm.

Varje år sätter Statkraft ut 90 000 laxsmolt i Lagan och 28 000 smolt i Nissan. I år kommer Statkraft sätta ut totalt cirka 130 000 smolt i de båda halländska åarna.

Själva odlingen av laxen har skett vid Statkrafts laxodling intill kraftverket i Laholm där både befruktning och uppfödning av ynglen genomförts.

När Statkraft satt ut fiskarna startar ett spännande livsäventyr för de hallandsfödda laxungarna. Redan efter 15 dagar beräknas de passera Skagens udde på sin resa till matförråden i nordvästra Atlanten. Om ett till tre år förväntas de sedan återvända till sina hemtrakter i Lagan och Nissan, betydligt större, leksugna och klara att reproducera sig.

Massmedier är varmt välkomna att närvara när Statkraft sätter ut smolten. I samband med utsättningen kommer det finnas möjligheter att ta foton. Kontakta fiskodlingsansvarig Daniel Axelsson för exakta tider och platser de aktuella dagarna.

17/4 släpps 8500 smolt ut i Nissan. Plats: Halmstad

22/4 eller 23/4 släpps 95-100 000 smolt ut i Lagan. Plats: Laholm, Statkrafts laxodling

23/4 släpps 19 000 smolt ut i Nissan uppströms Sperlingsholm. Plats: Sennan

För ytterligare frågor: Daniel Axelsson, fiskodlingsansvarig vid Statkrafts laxodling i Laholm 076-7717401 Gunilla Lundén, kommunikationschef Statkraft, 070-5213116