Jump to content Jump to navigation Jump to search

Replacewithtranslations
Global
Replacewithtranslations
Albania
Replacewithtranslations
Brazil
Replacewithtranslations
Chile
Replacewithtranslations
France
Replacewithtranslations
Germany
Replacewithtranslations
India
Replacewithtranslations
Ireland
Replacewithtranslations
Netherlands
Replacewithtranslations
Norway
Replacewithtranslations
Peru
Replacewithtranslations
Spain
Replacewithtranslations
Sweden
Replacewithtranslations
Turkey
Replacewithtranslations
United Kingdom
Replacewithtranslations
United States

Medvind för vindkraft till havs

14 Nov, 2013

Världens största satsning på havsbaserad vindkraft och ett avtal om att utveckla den största zonen inom detta satsningsområde. Statkraft och Statoil kunde presentera stora möjligheter redan under första arbetsveckan 2010.

32 GW – dvs tillräckligt mycket för att tillgodose cirka en fjärdedel av det totala energibehovet i Storbritannien. Så stor kan utbyggnaden av vindkraft komma att bli i det som kallas runda 3 i den brittiska satsningen på vindkraft till havs. Mer än en fjärdedel av detta, 9 GW, ska komma från fältet på Doggers bankar. Det är alltså en betydande del av världens största vindkraftfält som Statkraft ska vara med och utveckla.

– Det kommer att bli en krävande uppgift men vi har också mycket duktiga samarbetspartners, sa koncernchef Bård Mikkelsen när planerna presenterades under en pressbrief på Statkrafts huvudkontor fredagen den 8 januari.
– Detta ligger helt i linje med vår strategi om att förse världen med mer ren energi. Vi ska använda den kompetens vi har från våra vindparker på land och dessutom bygga upp kompetens inom utveckling av havsbaserad vindkraft, sa Mikkelsen till pressen.

Fick den största zonen

Statkraft, Statoil, RWE npower och Scottish and Southern Energy plc är jämbördiga parter i konsortiet Forewind, och det var till dessa som den brittiske premiärministern Gordon Brown tidigare under dagen gav rättigheterna att utveckla vindkraft på detta enorma område.

– Forewind vann den största zonen som var den vi ville ha och hade ansökt om, sa Margareth Øvrum, koncerndirektör för Teknik och Ny energi på Statoil.

Båda de norska bolagen var mycket glada för det brittiska förtroendet. Det var även den norska näringsministern Trond Giske.

– Det är fantastiskt att Statkraft och Statoil har fått denna möjlighet, sa han efter att nyheten tillkännagivits. Han menar också att det kommer att ge norska leverantörer stora möjligheter samt skapa många arbetstillfällen i Norge.

– Vi har 40 års erfarenhet av den här typen av installationer till havs. På så sätt kan detta bli ett industriellt äventyr, sa Giske.

Första steget

En så stor utbyggnad kommer naturligtvis att ta sin tid. Nu tas första steget på vägen.

– Vi går in med 350 miljoner norska kronor vardera nu och sedan får respektive bolag eventuellt fatta investeringsbeslut när tiden är mogen, preciserade Bård Mikkelsen.

Första investeringsbeslutet kommer förmodligen under 2014. Arbetet med utvecklingen av projektet kommer under alla omständigheter att ge resultat, även för satsningen på vindkraft i Norge. Lärdomarna från brittiska fält kan ge oss viktiga kunskaper om hur man kan utveckla de djupare områdena utanför Norge där det i större utsträckning krävs flytande vindkraftverk.

– Vissa kommer säkert att undra varför vi gör detta i Storbritannien nu och inte i Norge. Utöver att ramvillkoren för en sådan utbyggnad i Storbritannien är goda handlar det här om stora, grunda havsområden som lämpar sig för bottenmonterade vindkraftverk. I Norge är det mer aktuellt med nästa generations havsvindkraftverk, sa Bård Mikkelsen.