Svein Aaser, ny styrelseordförande för Statkraft

30.06.2010 08.00 | pressrelease

Portrait of Svein Aaser

(Oslo, 30 juni 2010) Svein Aaser valdes på dagens bolagsstämma till ny styrelseordförande för Statkraft AS. Inge Ryan och Silvija Seres valdes in som nya styrelseledamöter. Arvid Grundekjøn, Hilde M. Tonne och Bertil (Pertti) Tiusanen träder ut ur styrelsen.

Svein Aaser (född 1946) är delägare i konsultfirman inFuture samt styrelseordförande för Skid-VM 2011 och Norges Nationalmuseum. Han har tidigare varit koncernchef för Den norske Bank, DnB NOR, Nycomed, Storebrand skade, NORA matprodukter, samt president för NHO (1992-94). Aaser har civilekonomexamen från NHH (Norges handelshögskola) och har genomgått ledarskapsutbildning i Lausanne, Schweiz.

Inge Ryan (född 1956) är landshövding i Nord-Trøndelag. Som riksdagsledamot för Socialistiska vänsterpartiet, SV, mellan 2001 och 2009, satt han i Stortingets handels- och näringslivskommitté under perioden 2001-2005 och som vice ledamot under perioden 2005-2009. Ryan har studerat historia vid Nordlands Distriktshögskola och har pedagogisk examen från Universitetet i Trondheim, ledarskapsutbildning från Högskolan i Levanger samt lärarexamen från Alta och Levanger. Ryan har tidigare arbetat som lärare och lokalpolitiker.

Silvija Seres (1970) är Director of Business Management på Microsoft och styrelseledamot i Data Respons ASA, Norsk Tipping och Aschehoug. Hon har tidigare arbetat på Fast Search & Transfer och har en akademisk karriär bakom sig från bland annat Oxford University samt från Kina, Saudi-Arabien och USA. Seres har doktorsexamen i matematik, med informatik som huvudämne, och en MBA från INSEAD.

I Statkraft AS styrelse ingår nu:
Styrelseordförande: Svein Aaser
Vice styrelseordförande: Ellen Stensrud
Ledamot: Halvor Stenstadvold
Ledamot: Berit Rødseth
Ledamot: Inge Ryan
Ledamot: Silvija Seres

Av medarbetarna valda styrelseledamöter:
Ledamot: Odd Vanvik
Ledamot: Thorbjørn Holøs
Ledamot: Lena Halvari

Statkraft AS styrelse är identisk med den för Statkraft SF.

Statkraft är störst i Europa inom förnybar energi och Sveriges fjärde största elproducent. Koncernen producerar och utvecklar vattenkraft, vindkraft, gaskraft, solenergi och fjärrvärme och är en betydande aktör på de europeiska energibörserna. Statkraft utvecklar också saltkraft och andra nya energilösningar. Koncernen hade 2009 en omsättning på 31,2 miljarder SEK. Statkraft har närmare 3 400 medarbetare i mer än 20 länder.