Technichus i Härnösand får 1,5 miljoner norska kronor från Statkraftfonden

08.05.2008 08.00 | pressrelease

I samband med att Technichus i Härnösand får bidrag från Statkraftfonden om 1,5 miljoner norska kronor kommer en pressträff att äga rum den 9 maj. VD:n för Statkraft Sverige kommer att tala om hur mötet mellan naturvetenskap och ungt entreprenörskap skapar förutsättningar för ren energi.

Statkraftfonden tar utgångspunkt i kärnvärdet ”nyskapande” och delas ut till kandidater och projekt som har ansatsen att tänka nytt, utveckla möjligheter och skapa lösningar. Fonden fokuserar på energibranschens klimatutmaningar eller på nyskapande oberoende av ämnesområde och kan stötta både norska och internationella aktiviteter.

- För oss är det oerhört viktigt att säkra framtidens kompetens och se till att nästa generation tar vid utvecklingen av ren energi, säger Per Nordlund, VD Statkraft Sverige. Det är en stor möjlighet för svensk industri att bli ledande inom de förnybara energislag som tillhör framtiden. Inom Statkraft pågår ständig utveckling av förnybara energislag som vindkraft, vågkraft, tidvattenkraft, saltkraft, vattenkraft och solenergi, och vi behöver ständig tillförsel av ny kompetens. Technichus och andra liknande initiativ har en viktig roll att fylla.

Technichus och Vitensenteret i Trondheim samarbetar kring att koppla hållbar utveckling till ungt entreprenörskap i Södra Norrland och mellersta Norge. Barn och unga ges positiva erfarenheter av att skapa möjligheter i interaktivitet med teknik och fysisk omgivning. Verksamheterna får nu dela på 3 miljoner norska kronor från Statkraftfonden. Genom samarbetet kan Technichus och Vitensenteret nå en större publik och främja nyskapande internt genom att utnyttja gemensam kompetens. De två institutionerna vill utveckla installationer och pedagogiska program som inspirerar barn och unga till att lära sig mer om biologi, fysik, kemi, geologi och matematik. Uppfinnarklubb, kemikök och elektrorum är exempel på nyskapande vinklingar på den ständiga utmaningen att väcka intresse för ämnena.

-När barn och unga upplever fysik med humor, teknik med design och energi med modellbyggande, väcks förhoppningsvis nyfikenheten på hur långt du kan komma med ren energi, fortsätter Per Nordlund.

Technichus ligger vid Bottenhavet i Ångermanland i närheten av där Statkraft nu skall satsa stort på vind- och vattenkraft. Centret skall vara en mötesplats för näringsliv, skolor och befolkning runt naturvetenskap, teknik och entreprenörskap.

Pressträff: Statkraftfonden delar ut 1,5 miljoner till Technichus

Datum: 9 maj

Program:

10.30 – 11.30 Föredrag om hållbar utveckling

11.30 – 12.00 Överlämnande av Statkraftfonden samt möjlighet till intervjuer för närvarande journalister

12.00 - 13.00 Lunch

13.00 - 13.30 Musik från Musik och Kulturskolan

Plats: Technichus, Härnösand

Statkraftkoncernen är ledande i Europa inom förnybar energi. Koncernen producerar vattenkraft, vindkraft, fjärrvärme och gaskraft. Statkraft är också en betydande aktör på de europeiska energibörserna. I Sverige äger Statkraft 19 vattenkraftverk. Statkrafts redovisade 2006 ett resultat efter skatt på 6,3 miljarder NOK och har mer än 2 100 anställda i nio länder. Världen behöver ren energi. Statkraft arbetar för att leverera detta varje dag.