Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Turkey flag icon
Turkey
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Mellansverige kraftsamlar kring vätgas

15 Jan, 2021

Industri, transportsektor, akademi och offentlig sektor i Mellansverige går samman i initiativet Mid Sweden Hydrogen Valley och tar ledningen i utvecklingen av ett integrerat vätgassamhälle.

Världen behöver ställa om för att snabbt sänka koldioxidutsläppen. Grön vätgas och elektrifiering är viktiga pusselbitar i denna omställning. Mellansverige visar nu vägen genom kraftfull samverkan. Här ska vätgas skapa fossilfri industriproduktion, gröna transporter och stabil, regional energisystem. 

– Mid Sweden Hydrogen Valley kommer att ge förutsättningar för hållbar tillväxt med fler och nya arbetstillfällen, investeringar, etableringar och spetsforskning i våra regioner. Det skapar välmående och ger framtidstro, säger Eva Lindberg, Regionstyrelsens ordförande, Region Gävleborg. 

– Den här satsningen stärker både vår regions hållbara varumärke och konkurrenskraft vilket är värdefullt för alla våra företag, säger Antti Vainio, näringspolitisk chef på Mellansvenska Handelskammaren. 

Mellansverige är en stålintensiv region med lång erfarenhet av vätgas, både för transporter och industriell användning. Här finns även Högskolan i Gävle som driver vätgasfrågan i forskningsvärlden, Gävle Hamn som utvecklar vätgaslösningar som en del av sitt arbete med att skapa ett energioptimerat hamnkluster och Inlandsbanan som både elektrificerar transportsystemet och planerar för storskalig distribution av vätgas. 

Värmning av stål med syrgas och vätgas från elektrolys i anslutning till Ovakos anläggning i Hofors blir ett viktigt första initiativ inom ramen för Mid Sweden Hydrogen Valley.  

– Infrastrukturen finns på plats, kompetensen och viljan finns. Allt är klart för att ställa om, säger Göran Nyström, Teknologichef för Ovako-koncernen. 

Bakom Mid Sweden Hydrogen Valley står redan idag följande organisationer:  

Ovako 

AB Sandvik Materials Technology

Outokumpu 

Gävle Hamn 

AB Volvo 

Mellansvenska Handelskammaren 

Region Gävleborg 

Region Dalarna 

Länsstyrelsen Gävleborg 

Länsstyrelsen Dalarna  

Vätgas Sverige 

Högskolan i Gävle 

Inlandsbanan 

Linde Gas 

Vattenfall 

Statkraft Hydrogen Sweden AB

NITIU  

Svea Vind Offshore 

Hitachi ABB Power Grids  

 

För mer information kontakta:
Gunilla Lundén, kommunikationschef Statkraft Sverige, 070-5213116